Jos metsässä kaatuu puu ja kukaan ei ole kuulemassa, kuuluuko ääni?

Vastauksena tähän vanhaan kiinalaiseen arvoitukseen on esitetty, että kyllä ääni kuuluu, mutta se saa merkityksensä vasta, kun joku kuulee sen.

Toisin kuin puu, sote- ja maakuntauudistus ei kaadu vaan nousee pystyyn. Ja toisin kuin kiinalaisessa arvoituksessa, siitä ei ole epäselvyyttä, etteikö uudistuksesta kuuluisi ääntä. Siitä kuuluu itseasiassa paljon ääntä. Valinnanvapaus välkkyy lehtien sivuilla harva se päivä, uudistuksen kotisivut päivittyvät kiivaalla tahdilla, hashtagilla #maakuntauudistus Twiitataan yli 50 kertaa vuorokaudessa.

Kysymys kuuluu: saavatko uudistuksen aikaansaamat äänet merkityksen tavallisen kansalaisen mielessä?

Tätä voisi kutsua ei kiinalaiseksi vaan kainuulaiseksi arvoitukseksi, jota ratkomaan on luotu Kainuun sote- ja maakuntauudistuksen viestintäryhmä.

 

Viestintäryhmä koostuu Kainuun sote- ja maakuntauudistuksen muutosjohtajasta, Kainuun soten, liiton, pelastuslaitoksen sekä ELY-keskuksen edustajista, Etelä-Suomen AVI:n edustajasta sekä Kainuun hallintokokeilun muutosviestinnässä mukana olleista kokemusasiantuntijoista. Ajoittain mukana ovat myös kuntien edustajat.

Viestintäryhmä ei ehkä ole niin näkyvä kuin uudistusta valmistelevat ohjausryhmä, valmisteluryhmä sekä työryhmät. Viestintäryhmän tehtävä on kuitenkin varmistaa, että edellä mainittujen synnyttämät lukuisat paperit, muistiot ja raportit tavoittavat tavallisen kainuulaisen. Työn alla on muun muassa palautteen perusteella ideoitu maakuntauudistus-kaenuu-maakuntauudistus-sanakirja.

Emmehän halua, että järjestämisvastuut, sote-keskukset ja kasvupalvelut jäävät kaatuviksi puiksi, joita kukaan ei kuule tai ainakaan noteeraa.

Meidän tehtävämme on siis puhua sote- ja maakuntauudistuksesta selkokaenuuksi, niillä sanoilla, jotka merkitsevät jotakin juuri Sinulle. Sinun tehtäväsi puolestaan on tulla mukaan puunkaatohommiin; avaa korvasi ja kuule kaikki se ääni mikä uudistuksesta kuuluu!

@kainuunliitto
@kainuunsote
@kainuunely
www.facebook.com/kainuunsotejamaakuntauudistus
https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/141/
www.kainuunliitto.fi/alueuudistus

 


Kirjoittaja Ilona Mäki-Maukola työskentelee Kainuun ELY-keskuksen viestintäasiantuntijana ja on jäsen Kainuun sote- ja maakuntauudistuksen viestintäryhmässä.