YES Kainuu -hanke tuo yrittäjyyskasvatuksen jokaisen kainuulaisen oppilaan saataville

 

Valtakunnallinen Yrittäjyyden edistäminen Suomessa (YES) ry pyrkii siihen, että jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus yrittäjyyskasvatukseen, asuipa hän sitten Helsingissä tai Ristijärvellä. Kainuussa YES-toimintaa on tähän asti tehnyt tutuksi muun muassa Kainuun ammattiopiston YritysAmis ja Kajaanin ammattikorkeakoulun Nuori Yrittäjyys -toiminta. Jo nykyisellään yrittäjyyskasvatus onkin tuottanut hienoja ja elämään jääneitä onnistumisia, mistä kertovat viime aikoina otsikoissa ollut KamuKamu-sovellus sekä The Great Escape -pakohuone, mutta jatkossa työtä halutaan tehdä entistä isommin ja kaikille luokka-asteille laajentaen. Tähän tarpeeseen Kajaanin ammattikorkeakoulu ja Kainuun ammattiopisto ovat käynnistäneet YES Kainuu -hankkeen.

– Yrittäjyyskasvatus kirjattiin kaikkiin opetussuunnitelmiin jo vuonna 2016, mutta siihen ei ole ollut mitään yhtenäistä pelisääntöä. Yrittäjyyskasvatus ja sen toteuttaminen on ollut pitkälti koulun johdon ja opettajien henkilökohtaisen kiinnostuksen varassa, hankkeen projektipäällikkö Anne Määttä kuvailee hankkeen lähtökohtia.

Nyt YES Kainuu -hankkeen voimin on tarkoitus yhdessä Kainuun kuntien opetus- ja sivistystoimen henkilöstön kanssa laatia maakunnalle yrittäjyyskasvatusstrategia. Strategia takaa sen, että jatkossa yrittäjyyskasvatus olisi kaikille oppilaille ja opiskelijoille yhdenvertaista ja että yrittäjyyskasvatus jatkuu aktiivisena hankkeen päätyttyäkin.

Strategian työstämisen lisäksi hankkeen aikana koulutetaan 60 kainuulaista perus-, toisen asteen ja ammattikorkeakoulun opettajaa ottamaan yrittäjyyskasvatuspedagogiikan menetelmät haltuun sekä toteuttamaan niitä opetuksessaan.

Opetuksen tukena opettajat voivat käyttää Nuori Yrittäjyys -ohjelmia, jotta yrittäjyyskasvatus olisi saman sisältöistä ja -tasoista läpi maakunnan – aina peruskoulusta ammattikorkeakouluun asti. Kainutlaatuinen yrittäjyyspolku varmistaa, että opiskelijoiden yrittäjyystaidot ovat yhdenmukaiset luokka-asteelta toiselle siirryttäessä.

– Saumaton polku takaisi, että tietäisimme, mitä oppilas on aiemmin tehnyt. Ja että millä valmiuksilla kukakin tulee, jotta voisimme aina tarjota enemmän ja vuosi vuodelta muuttaa yrittäjyyskasvatusta vaativammaksi, Määttä toteaa. Lisäksi opiskelijan on mahdollista kuljettaa mukanaan ja kehittää omaa yrittäjyysideaansa koko opiskelun ajan.

YES Kainuu -hankkeen projektipäällikkö Anne Määttä.

Vaikka hanke käynnistyi vasta maaliskuussa, on se päässyt jo viemään toimintaa käytäntöön testaamalla Pikkuyrittäjyys-ohjelmaa yhdessä Soidinsuon koulun kanssa.

– Loppuhuipennus oli vappuaattona, kun koululla oli myyjäiset. Ja vaikka se työllisti opettajia, niin kyllä he tykkäsivät! Ja koko koululle saamme kertoa YES Kainuusta vielä tänä keväänä, että kyllä siellä kipinää on, kertoo Määttä YES-Kainuun vauhdikkaasta aloituksesta.

Vauhtia hanke aikoo pitää yllä vastedeskin, sillä sen tavoitteet ovat korkealla.

– Sitten kun Kainuu palkitaan yrittäjyyskasvatuksen helmenä Suomessa, niin sitten, Määttä vastaa kysymykseen, milloin aikoo taputtaa itseään olkapäälle hyvän työn merkiksi.

– Ehkä jo vähän ennenkin, jos yrittäjyyskasvatus ja NY-ohjelmat saadaan istutettua kaikkiin kuntiin.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:n ja Kainuun ammattiopiston hallinnoimalle YES Kainuu -hankkeelle Euroopan sosiaalirahaston tukea 220 842 euroa. Hankkeen toteutusaika on 1.3.2018–31.5.2020.

 

Lisätietoa:

http://www.yesverkosto.fi/

https://nuoriyrittajyys.fi/

 

Lue myös:

Yritysten välistä yhteistyötä ja toimivia matkapaketteja hankkeen voimin

Elektronisen urheilun suosio kasvaa – eSports Center -hanke vastaa valmennustarpeeseen

Teemahanke vauhdittaa kainuulaisen metsäbiotalouden kasvua ja työpaikkojen syntyä


 

Kirjoittaja Ilona Mäki-Maukola työskentelee Kainuun ELY-keskuksen viestintäasiantuntijana.