Kyllä vaaroja kauniita Kainuussa on, mutta Naapurinvaara on kaunein!

Joukko vieraita ja kyläläisiä kokoontui marraskuisena iltana juhlistamaan Naapurinvaaran maisemanhoitosuunnitelman valmistumista. Maali häämötti! Suunnittelun tavoitteena on saada Naapurinvaaralle Suomen viidennen valtakunnallisen maisemanhoitoalueen status.

Siinä kisassa ei riitäkään olla kaunein, vaan kriteerinä on että alueella tapahtuu yhteisöstä itsestään lähtevää maisemanhoitoa. Ja täällähän tapahtuu. Vai kuinka moni kyläyhdistys mahtaa tehdä esimerkiksi haitallisten vieraslajien kartoitusta ja torjuntaa yhtä kunnianhimoisesti kuin Naapurinvaaran kyläyhdistys? Mukaan vieraslajityöhön on saatu myös Sotkamon kunta ja Tenetin koulun 8-luokan oppilaita. ”Jättipalsamia osaa torjua kuka vain!” kertoi kokemuksistaan Matti Heikkilä Tenetin koulun 8B:ltä.

Vuosien varrella on järjestetty kylän perinnemaisemille laiduneläimiä, raivattu rantamaisemia, kunnostettu luontopolkua ja venesatamaa… Ja nyt tavoite on selvä. Maisemanhoitoalueen status toisi lisää resursseja juuri siihen käytännön työhön, jota kulttuurimaisema vaatii.

Josko kesän taas koettaessa leikataan maisemanhoitoalueen punaista nauhaa Naapurinvaaran laulun jatkuessa ”Kyllä vaaroja kauniita Kainuussa on, mutta Naapurinvaara vie voiton.”!


Kirjoittaja Sari Leinonen (Luonto- ja kulttuuripalvelu Angervo) toimi suunnittelijana Kainuun ELY-keskuksen Naapurinvaaran maisemanhoito- ja käyttösuunnitelma -hankkeessa 2017-2018.