
Onko tutkinto jäänyt suorittamatta tai opiskelupaikka saamatta? Etsitkö vielä omaa alaasi tai uusia työmahdollisuuksia? Kokosimme yhdessä Kainuun TE-toimiston kanssa 10+1 usein kysyttyä kysymystä nuorten palveluista – ja vastasimme niihin.
1) Milloin voin ilmoittautua asiakkaaksi TE-toimistoon?
TE-toimistoon voi ilmoittautua asiakkaaksi, kun haet työtä tai kun tarvitset apua opiskelusuunnitelmiisi. Jos olet työtön, ilmoittaudu TE-toimistoon työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi www.te-palvelut.fi -sivuilla Oma asiointi –verkkopalvelussa. Voit ilmoittautua työnhakijaksi, vaikka opintosi ovat vielä kesken ja etsit esim. opintojen oheen työtä.
2) Haluaisin lähteä opiskelemaan, mutten tiedä mikä ala olisi minulle sopiva. Mikä avuksi?
TE-toimisto tarjoaa uraohjausta joko puhelimitse tai kasvokkain toteutettuna palveluna. Ammatinvalinta- ja uraohjauksessa saat yksilöllistä, maksutonta ja luottamuksellista psykologipalvelua. Lähtökohtana ovat omat toiveesi, tavoitteesi, edellytyksesi ja eri työalojen tarjoamat mahdollisuudet. Psykologit auttavat löytämään ratkaisuja ammatinvalintaan, työhön tai koulutukseen liittyviin kysymyksiin.
3) Minulla ei ole ammatillista tutkintoa suoritettuna. Olenko oikeutettu työttömyysetuuteen ollessani työnhakijana?
Saadaksesi työttömyysetuutta työttömänä ollessa sinun tulee täyttää koulutukseen hakuvelvoite hakemalla vähintään kahta opiskelupaikkaa. Lisäksi Kela asettaa 5 kk odotusajan, joka täyttyy työnhakijana tai työssä ollessa, ennen kuin voi saada työttömyysetuutta.
Mikäli osallistut TE-toimiston kautta työllistymistä edistävään palveluun esim. työkokeiluun, olet oikeutettu saamaan työttömyysetuuden kanssasi sovitun palvelun aikana.
4) Haluaisin saada työnhakuni tueksi yksilöllistä neuvoa ja tukea. Miten TE-palvelut voivat olla apuna jatkosuunnitelmieni pohtimisessa?
Voit jutella tilanteestasi ja toiveistasi TE-palvelujen asiantuntijan kanssa. Kanssasi laaditaan työllistymissuunnitelma, jossa sovitaan sinulle sopivista palveluista. Keskustelut lähtevät juuri sinun toiveistasi ja ne ovat luottamuksellisia. Tapaaminen toteutuu kasvokkain, puhelimitse tai skype-yhteyksin.
5) En saanut opiskelupaikkaa, mitä teen?
Sinun kannattaa ehdottomasti ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon. Työn hakemisen lisäksi voit pohtia alavalintaasi ja keinoja, joka auttaisi opiskelupaikan saamiseen yhdessä TE-toimiston asiantuntijan tai ammatinvalintapsykologin kanssa. Voit saada koulutusneuvontaa myös puhelimitse.
6) Mikä työkokeilu oikein on?
Työkokeilu on TE-toimiston kanssa sovittu palvelu. Sen aikana on mahdollista tutustua eri ammatteihin, työympäristöihin ja testata soveltuvuutta eri alojen työtehtäviin. Työkokeilu voi kestää työkokeilijan tarpeesta riippuen 1 – 6 kk:n ajan. Työkokeilusta sovitaan työllistymissuunnitelmassa. Työkokeilusta tehdään kirjallinen sopimus työkokeilupaikan järjestäjän, työkokeilijan ja TE-toimiston välillä. Kyseessä ei ole työsuhde. Työkokeilun ajalta maksetaan työttömyysetuutta ja kulukorvausta.
7) Kannattaako ylioppilaan tulla työnhakijaksi?
Kyllä kannattaa. TE-toimisto voi auttaa työn hakemisessa. Kela määrittää ylioppilaalle työmarkkinatuen odotusajan, mutta Kela voi maksaa työmarkkinatukea esimerkiksi työkokeilun tai uravalmennuksen aikana. TE-toimiston järjestämään työllistymistä edistävään palveluun osallistuva ylioppilas voi saada työmarkkinatuen täysimääräisenä eikä vanhempien tuloja oteta huomioon. Lisäksi palvelun ajalta maksetaan veroton kulukorvaus.
8) Valmistuin ammattiin, mutta se ei tunnukaan enää omalta jutulta. Voiko TE-toimisto auttaa?
Kyllä voi. TE-toimiston nuorten palvelujen asiantuntija auttaa uusien suunnitelmien tekemisessä, ohjaa ammatinvalinta- ja uraohjaukseen sekä työkokeiluun, joka on hyvä keino tutustua eri ammatteihin, ammattialoihin ja työtehtäviin.
9) Minusta tuntuu, että koko elämä on ihan solmussa enkä saa mitään aikaiseksi. Voiko TE-toimisto auttaa?
Kyllä voi. TE-toimiston nuorten palvelujen asiantuntijan kanssa selvitellään kokonaistilannetta ja mietitään asiakkaan kanssa yhdessä, mitkä palvelut ovat ajankohtaisia. Asiantuntija ohjaa eteenpäin ja tukee koko matkan ajan.
10) Onko mahdollista tavata TE –toimiston työntekijää nuorten palvelupaikassa Ohjaamo Nupassa?
TE-toimiston asiantuntija on arkisin tavattavissa Ohjaamo Nupassa, osoitteessa Asemakatu 2, Kajaani.
10+1) Mikä ihmeen palkkatukikortti?
TE-toimisto voi antaa nuorelle työttömälle työnhakijalle palkkatukikortin edistämään omatoimista työnhakua. Palkkatukikortti tarkoittaa, että TE-toimisto on sitoutunut myöntämään palkkatukea työnantajalle nuoren palkkaamiseen. Työnantajan ja työsuhteen täytyy myös täyttää edellytykset. Tuki madaltaa työnantajan kynnystä palkata työhön nuori, jolla ei ole vielä aikaisempaa työkokemusta. Kysy TE-toimistosta, voitko sinä saada palkkatukikortin.