Digihintalappuja ja tarkkaa sisätilapaikannusta – tähtäimessä kasvu kansainvälisille markkinoille

Ohjelmistoyhtiön Iiwarin tarina juontaa juurensa noin kymmenen vuoden taakse. Naapurukset Ville Kolehmainen ja Jukka Kämäräinen tekivät tuttavuutta Kämäräisen omakotitalon rakennustyömaalla.

Jukan tausta tutkimus- ja tuotekehityksessä sekä erityisesti paikannusteknologiahankkeissa herätti Ville Kolehmaisen kiinnostuksen. Villen yrityksellä Spottiolla (Spottio Indoor Solution Oy) oli tarve ostoskärryjen paikantamiseen liittyvälle teknologialle.

Ajatus jäi hautumaan ja vuosien varrella sisätilapaikannuksen kehittämistä jatkettiin kunnes Spottio osti projektin Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:lta. Tässä yhteydessä keskusteltiin myös yhteisestä yrityksestä. Iiwari Tracking Solutions Oy perustettiin 2018, jonka toimitusjohtajana aloitti Ville Kolehmainen ja yrityksen teknologiajohtajana Jukka Kämäräinen.

Jukka Kämäräinen ja Ville Kolehmainen kertovat yrityksensä tuotekehityksestä ja kansainvälistymissuunnitelmista.
Jukka Kämäräisellä (vas.) ja Ville Kolehmaisella on selkeät tavoitteet kohti kansainvälisiä markkinoita. Yrityksen kehittämä sisätilapaikannusteknologia on herättänyt laajalti kiinnostusta eri toimialoilla.

Ensimmäisenä tuotteena Iiwari on kehittänyt erityiseen tarkkuuteen perustuvaa sisätilapaikannusteknologiaa. Kehitystyö on jatkunut paikannettavan digitaalisen hintalapun parissa. Kilpailijoitakin löytyy, mutta ei vastaavalla teknologialla kehitettyä järjestelmää, jollaista kainuulainen yritys tarjoaa.

Iiwari Tracking Solutions Oy:n kehittämien digihintalappujen erikoisuus on niiden tarkka paikannettavuus myymälätiloissa sekä kalusteissa kuten hyllyissä ja jopa ovellisissa kylmäkaapeissa ja pakastealtaissa. Sisätilapaikannusta on pilotoitu paikallisessa marketissa Vuokatissa sekä vähittäiskaupan ketjuun kuuluvassa liikkeessä Etelä-Suomessa kumppaniyrityksen kanssa.

Kauppiaalle digitaaliset hintalaput hyllynreunassa vapauttavat aikaa asiakastyöhön. Kassajärjestelmään päivitetty hinta siirtyy suoraan hyllyn reunassa olevaan elektroniseen hintalappuun jättäen välistä pois monta käsin tehtävää ja aikaa vievää työvaihetta.

Paikannusteknologiaa hyödyntämällä ostoskärryssä olevaan tablettinäyttöön voidaan tuottaa tietoa tuotteista, kuten tarjouksista, asiakkaan liikkuessa hyllyjen välissä eri tuoteryhmien kohdalla. Ostoksia tehdessä asiakas puolestaan voi hakutoiminnolla tarkistaa etsimänsä tuotteen sijainnin ja navigoida oikealle hyllylle paikannustietojen perusteella. Tuotteiden hintoja viivakoodista skannaamalla välittyy reaaliaikainen tieto ostosten kokonaissummasta kärryn näytölle.

Ostoskärryyn kiinnitetty elektroninen hintanäyttö näyttää tuotteen hinnan ja sijainnin.
Paikannustietojen perusteella ostoskärryn näytöllä voidaan näyttää tarjouksessa olevia tuotteita. Asiakas voi myös hakea etsimäänsä tuotetta, jolloin näyttö kertoo tuotteen tarkan sijainnin myymälässä.

Digitaalista hintalappua kehittäessään, Iiwarin sisäpaikannusteknologialle heräsi kiinnostusta ja kysyntää myös muilta toimialoilta. Paikantamisessa käytettävä tagi eli tunniste voidaan kiinnittää melkein mihin tahansa, kuten henkilön varusteisiin tai laitteisiin. Sijaintitietojen tarkkuus on erityisen tärkeää silloin kun sitä tarvitaan turvallisuuden kannalta kriittisissä toiminnoissa. Pilottipyyntöjä on tullut muun muassa kaivosteollisuudesta, vartiointiliikkeistä, vanhusten hoidosta ja päiväkodeista.  

Rahoitusta tuotteen kehittämiseen ja kansainvälistymiseen

Pienelle kainuulaiselle start-up yritykselle jalansijan saaminen kansainvälisillä markkinoilla voi olla vaikeaa. Jos kiikarissa on isommat markkinat kuten Iiwarilla, ulkomaisten kumppaneiden kanssa solmitut kontaktit ovat erityisen tärkeitä. Kotimaan markkinat toimivat hyvänä ponnahduslautana sekä referenssinä sijoittajille kun lähdetään tavoittelemaan kasvua ulkomailta.

Videolla Iiwari Tracking Solution Oy:n Ville Kolehmainen ja Jukka Kämäräinen kertovat yrityksen synnystä sekä tuotekehityksen vaiheista rahoituksen hankkimiseen.

Jo yrityksen alkuvaiheissa Iiwari löysi merkittävän pääomasijoittajan Kaliforniasta USA:sta. Verkostoituminen kansainvälisten sijoittajien kanssa toi mukanaan kokeneita neuvonantajia ja mentoreita. Piilaakson alue Yhdysvalloissa on tunnettu lukuisista start-up yrityksistään, joukossa useita globaaleja teknologiajättejä. Alueella on paljon pääomaa, mutta kilpailu on kovaa. Menestyäkseen, tuotteen ja liikeidean on oltava kunnossa sekä yrityksen tavoitteet kristallinkirkkaat.

– Iiwarin tarina puhuttelee sijoittajia maailmanlaajuisesti ja siemenrahoituksen saaminen ulkomailta vauhditti merkittävästi liiketoiminnassa etenemistä, kertoo Ville Kolehmainen, joka on vastannut yrityksen rahoituksen hankinnasta.

Ensimmäisen siemenrahoituskierroksen jälkeen Iiwari Tracking Solutions Oy haki Business Finlandilta Tempo-rahoitusta, joka on tarkoitettu kansainväliseen kasvuun tähtääville suomalaisille start-up ja pk-yrityksille. ELY-keskus puolestaan on tukenut tuotekehitykseen ja kansainvälistymiseen tarkoitetulla yrityksen kehittämisavustuksella. Rahoitusinstrumenteista myös Finnveralta on mahdollista hakea käyttöpääomalainaa, jolla paikataan yrityksen käyttöpääoman tarvetta ELY-keskuksen tai Business Finlandin myönteisen avustuspäätöksen ja avustuksen maksatuksen välisenä aikana.

– Julkisen rahoituksen merkitys on ollut suuri, koska se on antanut mahdollisuuden jatkaa tuotteen kehittämistä nopeammin ja palkkaamaan lisäresursseja. Käyttämämme teknologia on tunnettu, josta johtuen uusia tuotteita on varmasti tulossa markkinoille. ELY-keskuksen rahoituksena Iiwarille myönnettiin 50 % tuotekehitystuki, joka meillä konkreettisesti tarkoittaa noin kolmea henkilötyövuotta, Kolehmainen jatkaa.

Tulevaisuus näyttää, miten digitaaliset hintalaput ja sisäpaikannusratkaisut lyövät läpi markkinoilla. Iiwarin kehitysvauhti on kuitenkin ollut huikaiseva ja kysyntää on ollut enemmän, mitä yrittäjät alussa osasivat ennakoida. Sisäpaikannusteknologian kautta avautuvat myös laajemmat markkinat ja yhteistyökuviot eri toimialoilla, myös ulkomailla.

Kainuun ELY-keskuksen rahoituskatsaus syyskuu – joulukuu 2019


Kirjoittajan profiilikuva.
Anne Keronen on viestintäasiantuntija Kainuun ELY-keskuksessa. Kirjoittaja kannattaa notkeita digiloikkia.