Luontomatkailuyritys Wild Brown Bear investoi uudenlaisiin petokatselukokemuksiin. Tavoitteena on tarjota ainutlaatuisia luontoelämyksiä entistä laajemmalle asiakaskunnalle.
Hiljattain kaksikymmentä vuotta täyttänyt Wild Brown Bear Oy sijaitsee Kuhmon Vartiuksessa, vain muutamien kilometrien päässä nykyisestä rajanylityspaikasta. Petoeläinten valokuvaamiseen ja katseluun erikoistunut yritys toimii entisen rajavartioston rakennuksissa. Aikoinaan tyhjilleen jääneet tilat on ostettu ja muokattu nykyiseen käyttötarkoitukseensa yrityksen alkuvuosina.
– Vanha varastorakennus on uusittu yhteisruokailutilaksi ja entinen päärakennus on remontoitu majoituskäyttöön hankerahoituksella, kertoo hankekonkari ja luontomatkailuyrittäjä Ari Sääski.
Myöhemmin on ostettu noin 40 hehtaarin maa-alue Metsähallitukselta yrityksen toimintaa helpottamaan. Tontilla sijaitsevat päärakennusten lisäksi myös kojut, joita yleisesti käytetään piiloina silloin kun halutaan valokuvata villieläimiä niiden omassa elinympäristössään.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Sääski on ollut mukana mm. kehittämässä luontomatkailutuotteita Kainuussa.
– Olin kaupallisella alalla vajaat 20 vuotta ja luonto on ollut minulla mukana koko ajan. Taustalta löytyy esim. eräopaskoulutus, hän kertoo.
Pullonkaulaa puretaan investoinneilla
Eläinten perässä noin 95 % asiakkaista tulee Suomen ulkopuolelta. Tänä päivänä yrityksen tarjoamat majoitustilat eivät kuitenkaan vastaa enää asiakkaiden tarpeita.
– Ensi vuodelle kysyntä yhden hengen hyvin varustelluista huoneista on ylittänyt sen mitä pystymme tarjoamaan, Sääski toteaa.
– Keskimäärin kävijä viipyy meillä alle viikon. Piilokojuihin mahtuu yöpymään noin 70 henkeä, mutta päärakennuksen majoitukseen vain 30 henkeä vuorokautta kohden. Tämä on muodostunut meille pullonkaulaksi, koska kojuissa valokuvataan yöt ja päärakennuksessa nukutaan päivät.
Tilannetta on lähdetty korjaamaan erilaisten hankkeiden avulla. Ensin yrityksessä tehtiin investoinnin toteutettavuustutukimus, jossa kartoitettiin vaihtoehtoja esimerkiksi siitä, mikä uusiutuvan energian muodoista sopisi yritykselle parhaiten.
Tämän jälkeen käynnistettiin Kainuun ELY-keskuksen tukema hanke, jolla parannetaan majoitustarjontaa ja myös lämmitysjärjestelmä uudistetaan.
– Ilman avustusta en olisi lähtenyt investoimaan, koska syrjäseudulla pelkästään rakentamiseen liittyvät logistiikan kulut ovat korkeat.
Yrittäjän mielestä on hienoa, että tukijärjestelmä on helpottunut siitä, mitä se oli vuosia sitten.
– Kuittirumba on jäänyt pois, ja maksuhakemuksen jättämisestä rahat ovat tilillä noin viikossa, mikä vaatii toki sen, että kaikki muut paperiasiat ovat kunnossa, Sääski tietää
Olosuhteet mahdollistavat
laajentamisen
Piilokojuilla ympäröidyn suon viereiselle harjanteelle on noussut viisi luksuskojua, joissa voi nauttia hotellitasoisesta majoituksesta samalla kun seuraa villieläimiä. Alueelle on myös rakenteilla uudenlainen katselurakennus, johon mahtuu maksimissaan 60 henkeä.
– Katselurakennuksen alakerta on jaettu kolmeen osaan ja sen siivissä pystyy majoittumaan. Yläkerrassa on VIP-osasto, jonka yhteydessä on keittiö. Näin saamme ravintolapalvelut yhdistettyä eläinten katseluun, Sääski kertoo.
Yritys haluaa vastata kysyntään, koska olosuhteet mahdollistavat toiminnan laajentamisen. Kaikki kojut sijaisevat yrityksen omilla mailla ja ne ovat kävelymatkan päässä päärakennuksesta, jolloin turistiryhmien kuljettamiseen ei tarvita erillistä kyyditystä.
– Meillä asiakkaita ei tarvitsee kuljettaa minnekään, vaan kaikki kojut ovat saavutettavissa kävellen ja se on osasyy siihen, miksi olemme nyt lähteneet investoimaan. Villieläinten määrää se ei lisää, mutta näin voimme tarjota palveluamme entistä suuremmille asiakasryhmille.
Ekologiset luksuskojut
Yrittäjän itsensä suunnittelemissa kojuissa on lattialämmitys ja korkeatasoinen varustelu keittiöineen. Rakennusmateriaali on sahattu omalta tontilta. Kojujen perusideaa on lainattu lasikattoisista igluista, joista voi seurata revontulia. Suurista ikkunoista huolimatta luksuskojuissa on huomioitu myös yksityisyys.
– Kojujen muodossa ja sijoittelussa on mietitty sitä, ettei kojusta toiseen voi nähdä. Verhot on asennettu niin, etteivät valot häiritse alempana piilokojuissa olevia luontokuvaajia tai alueella liikkuvia eläimiä, Sääski luettelee.

Lämpö kojuihin ja katselurakennukseen tulee erillisestä hakelämpökeskuksesta. Polttoaineen suhteen yritys on omavarainen, koska myös hake saadaan omalta tontilta.
– Omavaraisuus parantaa kustannustehokkuuden lisäksi myös yrityksemme ekologisuutta. Jatkossa päärakennuskin lämpiää hakelämmöllä ja lämmityksen kapasiteetti riittää myös tuleviin investointeihin, jotka toteutuvat yrityksen sukupolvenvaihdoksen jälkeen.
Tavoitteena laajempi asiakaskunta
Tällä hetkellä Wild Brown Bear työllistää huhtikuusta lokakuuhun kestävän sesongin aikana 5-7 henkilöä. Markkinointi on aiemmin suunnattu vain ulkomaisille asiakkaille, mutta yritys pyrkii nyt laajentamaan asiakassegmenttiään. Myös sesonki muuttuu ympärivuotiseksi.
– Enää palvelua ei myydä pelkästään ulkomaisille luontokuvaajille, vaan meille voi tulla yritysporukka, matkanjärjestäjä tai juhlaseurue viettämään aikaa yhdessä ja kokemaan luontoelämyksiä myös talviaikaan.
Wild Brown Bear Oy on mukana myös Leaderin luotsaamassa Digitaaliset työkalut hyötykäyttöön -yritysryhmähankkeessa kolmen muun yrityksen kanssa. Kehitteillä on mm. yhteisen varausjärjestelmän hyödyntäminen sekä yritysten yhteismarkkinointi. Yritykset tulevat jatkossa toimimaan Bear Center -nimisen brändin alla.
– Bear Centerin yhteismarkkinoinnilla voimme tarjota palvelut erikseen sekä katseluasiakkaille että valokuvausasiakkaille. Valokuvaajat vaativat vain hyvät olosuhteet kuvien ottamiseen, ja ne palvelut meillä on jo olemassa. Katseluasiakas haluaa tietyn laatutason, ja se muuttaa kaiken. Meillä on nyt luksuskojujen ja katselurakennuksen myötä tarjota katseluasiakkaille sellaiset puitteet mitä ei ole missään muualla, Sääski kiteyttää.
Petoturismi Kainuussa
Petoeläinten valokuvaaminen ja katselu matkailumuotona on syntynyt Kainuussa 90-luvun alkupuolella luontokuvaaja Lassi Rautiaisen toimesta.
Nykyisin villieläinten katseluun ja valokuvaamiseen erikoistuneita yrityksiä löytyy Suomesta kolmisenkymmentä kappaletta. Kainuun alueella, laskentatavasta riippuen, toimii yrityksistä noin kymmenen.
Petojen katseluun matkustetaan aina Kaukoidästä asti. Ainutlaatuiset olosuhteet ja kasvava kansainvälinen kysyntä ovat saaneet monet luontomatkailuyrittäjät investoimaan erityisesti majoituspalveluihin.
Lähimmät kilpailijat vastaavanlaisille olosuhteille, joissa villieläimiä voi tarkkailla niiden omalla elinalueellaan, löytyvät Pohjois-Amerikasta.
Kainuussa petoeläimet ovat merkittävä työllistäjä ja matkailutulojen tuoja. Viiden suurimman Kainuuseen rekisteröidyn petokatseluyrityksen liikevaihto yltää arviolta noin 1,5 miljoonaan euroon vuosittain. Kasvu jatkuu edelleen tasaisena.
Lisäksi luontomatkailijat tuovat välillisesti tuloja myös muihin yrityksiin Kainuussa.
Suomalaiset luontomatkailutoimittajat ovat valinneet petoturismin parhaaksi luontomatkailutuotteeksi vuonna 2009.

Kirjoitus on julkaistu Vekkari-lehdessä syksyllä 2019, joka on Kainuun ELY-keskuksen ja Elävä Kainuu Leader- ja Oulujärvi Leader -ryhmien tiedotuslehti.
Lehti sisältää käytännön esimerkkejä rahoitetuista hankkeista.
Lehden voi lukea kokonaan sähköisessä muodossa: Vekkari 2019 – Rohkeutta yrittää (doria.fi)