Istutetaan yhdessä kasvun siemen!

Heinä-elokuun vaihteessa Tilastokeskuksen asiantuntijat listasivat maakunnittain kasvuyritysten näkymiä. Kainuulaisena yrityskehittäjänä sain iloita, kun maakunnassamme oli suhteessa yritysten määrään kasvuyrityksiä eniten Suomessa yhdessä Lapin kanssa. Se osoittaa, että yritysten on mahdollista kehittyä myös harvaan asutulla alueella, syrjässä kasvukeskuksista, ja kasvun siemenen voi yritykseen istuttaa myös täällä.

Yrittäminen ei ole Suomessa perinteisesti ollut kovin kasvuhakuista ja varsinkin voimakkaasti kasvuhakuisia yrityksiä on Suomessa varsin vähän. Puolivuosittain tehtävien pk-yritysbarometrien mukaan kasvuhakuisuus on laskenut koko maassa viimeiset neljä vuotta ja meillä Kainuussa jopa jyrkemmin kuin valtakunnallisesti. Jos korona-ajasta nyt kuitenkin jotain positiivista jäi käteen, niin oli hienoa huomata, että se vauhditti yritysten kehittämisintoa ja ehkäpä uusimmat tilastotiedot antavat lisää luottamusta siihen, että Kainuussa on yrityksille hyvä kasvualusta.

Kehittämistä ja kasvua rinta rinnan

Vaikka kasvuyrityksillä tarkoitetaan yli 10 henkeä työllistäviä, nopean kasvun yrityksiä, kasvun tai varsinkaan kehittymisen ei tarvitse aina olla massiivista – siihen harvalla yrittäjällä riittää aikaa tai resursseja. Yritystä voi kehittää ja kasvua hakea monella tapaa. Kilpailuetua voi saavuttaa esimerkiksi investoimalla nopeampiin ja parempiin laitteisiin, kehittämällä tuotantoprosesseja ja uusia tuotteita tai vaikkapa muokkaamalla nykyisiä tuotteita ja palveluita asiakkaan näkökulmasta paremmiksi tai uusille kohderyhmille. Myös henkilöstön osaamista tai työelämän laatua kehittämällä voi saada aikaan kasvua ja se voi olla nykytilanteessa, työvoimapulan vallitessa välttämätöntä jopa yrityksen nykyisen aseman ylläpitämiseksi.

Valokuva. Punotussa korissa on pusseja, joissa lukee kasvun siemen.
Kasvu vaatii mehevän maaperän lisäksi aurinkoa sekä lämpöä ja kosteutta sopivassa suhteessa.

Usein pienikin prosessi yrityksen kehittämisessä voi olla ponnahduslauta uuteen ajatteluun, parempaan tuottavuuteen ja samalla kasvuun. Ja eipä ole tainnut yli kymmenvuotisella yrityskehittäjäurallani tulla vastaan yrittäjää, joka ei haluaisi uutta asiakasta, uutta kauppaa tai lisää liikevaihtoa. Ne tulevat kehittämisprosessissa usein sivutuotteena – puhumattakaan yrittäjän jaksamisen ja hyvinvoinnin kohentumisesta.

Koska kasvuun liittyy luonnollisesti myös riskejä, se vaatii yrittäjältä rohkeaa asennetta. On kuitenkin muistettava, että haasteita voi syntyä yhtä lailla, jos jämähtää paikalleen. Kasvumahdollisuuksia ei tästä syystä kannata turhaan jarrutella.

Eikä kainuulaisilta yrittäjiltä tosiaankaan rohkeutta puutu! Isännöin muutama vuosi sitten silloisen ulkomaankauppaministeri Kai Mykkäsen vierailua maakuntaamme. Mieleeni on jäänyt ministerin somepäivitys tuolta päivältä: ”Päivä Kajaanissa yllätti. Tiesin kyllä, että vienti ja työllisyys ovat paranemassa Kainuussakin. Mielikuva Kainuun liiketoiminnasta liittyi tiiviisti metsään ja sahoihin. Rohkaisevaa huomata, että maakunnassa löytyy rohkeutta ja osaamista kasvaa monessa muussakin.”

Valtavasti on tapahtunut tuo vierailunkin jälkeen. Kainuussa kehitetyt liikuntapelit liikuttavat ihmisiä jo yli neljässäkymmenessä maassa, moni suomalainen avaa kotiovensa avaimettomasti kainuulaisella älylukolla, ja kainuulaisen innovaation avulla biomassapolttoaineiden laatua valvotaan muun muassa yhdellä maailman suurimmista voimalaitoksista Tukholmassa, muutamia menestystarinoita nyt mainitakseni. Ja myös tuolla perinteisellä puualallakin tapahtuu valtavasti kehitystä: paikallinen saha ilmoitti alkuvuodesta reilun kuuden miljoonan investoinneista päälinjansa sahaansyöttöön sekä kuorintaan ja naapuritontilla puunjalostusyritys rakensi uuden maalaushallin ja linjaston höylätyn puutavaran maalauskäsittelylle. Upeita esimerkkejä kehittämisestä nämäkin.

Oletko valmis kehittämään yritystäsi?

Kylvöprosessin voi alulle laittaa vain yrittäjä itse. ELY-keskuksen ja TE-toimiston palveluvalikoimasta löytyy kuitenkin monenlaista lannoitetta kasvun vauhdittamiseksi ja ylläpitämiseksi. Yritysten kehittämispalveluiden avulla saat käyttöösi ulkopuolisen asiantuntijan ja yrityksen kehittämisavustuksella voidaan rahoittaa esimerkiksi uusien tuotteiden kehittämistä tai tarvittavia investointeja.

Henkilöstön osaamisen kehittämiseen sopii täsmäkoulutus ja TE-toimisto auttaa myös uusien osaajien etsimisessä tarvittaessa koko EU-/ETA-alueelta. Kansainvälisille markkinoille halajava saa apua Team Finland -koordinaattorilta, joka ohjaa oikeiden palveluiden pariin koko Team Finland -verkostossa. Ja jos et ole vielä yrittäjä mutta sinulla on idea, jolla uskot olevan markkinapotentiaalia, ideaa voit jalostaa esim. TE-toimiston yrittäjäkoulutuksissa.

Asiantuntijamme auttavat sinua oikeiden palveluiden ja rahoitusten pariin. Ota yhteyttä, istutetaan yhdessä yritykseesi kasvun siemen!


Valokuva. Silmälasipäinen nainen hymyilee.

Kirjoittaja Mari Möttönen on Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Kainuun ELY-keskuksessa