Ensimmäisten kertojen harjoittelukesä

Olen Ninni, Kainuun ELY-keskuksen tämän kesän ympäristön kehittämisen yksikön harjoittelija. Olen kotoisin Sonkajärven Sukevalta, mutta viimeiset viisi vuotta olen asunut Oulussa ja opiskellut Oulun yliopistossa maantiedettä. Pääaineena minulla on luonnonmaantiede ja sivuaineita minulla on useita aina tilastotieteestä ympäristönsuojeluun.

Kun keväällä sain kuulla pääseväni harjoitteluun, aloin odottamaan tulevaa kesää innon lisäksi hieman epäröiden: Mitä kaikkea minun pitäisi osata? Entä jos en olekaan niin ”pätevä” kuin minun odotetaan nyt olevan?

Hymyilevä Ninni seisomassa pitkospuilla metsäisessä suomaisemassa osittain kääntyneenä kameraa kohti.
Ninni Laukkasen harjoitteluun on kuulunut paljon reissaamista. Kuva: Veera Niutanen, Kainuun ELY-keskus.

Näin harjoittelun loppuvaiheella voin todeta, että kyllä kaikki lutviutui. Harjoittelu on nimensä mukaisesti harjoittelu – opinnot tarjoavat meille jokaiselle hyvän pohja, josta sitten työelämässä alamme kehittää itsellemme sitä oikeaa ammattitaitoa. On hyvä hallita etukäteen harjoitteluun liittyviä teemoja, mutta kaikkea ei todellakaan tarvitse eikä kuulukaan osata. Tämä on sellainen huomio, mistä keväällä hieman ahdistunut allekirjoittanut voisi ottaa oppia.

Sitten itse harjoittelun sisältöön. Minun harjoitteluni Kainuun ELY:ssä on koostunut kaikesta, mitä vain olen uskaltanut kokeilla. Olen luonut erilaisia karttoja maankäytöstä valuma-alueiden sijaintiin, auttanut turvetuotannon tarkastuskertomusten kirjoittamisessa, ajanut ympäri Kainuuta sinilevähavaintoja tehden, laittanut sademittarin toimintaan talven jäljiltä, kellunut ensimmäistä kertaa kellunta-asulla, lennättänyt ensimmäistä kertaa dronea, käynyt ensimmäistä kertaa uittopadolla, nähnyt ensimmäistä kertaa vesistön niiton, käynyt ensimmäisellä turvetuotantoalueen määräaikaistarkastuksella, ollut elämäni ensimmäisellä yön yli kestävällä työkeikalla ja ylipäätään päässyt työskentelemään toimistossa, jossa yhteishenki on ollut enemmän kuin loistava. Päiväni ovat kuluneet siis sekä toimistolla että maastossa.

Kuvakollaasi.

Kuva 1: Ninni skannaamassa. Tietokoneen ruutu, skanneri. Huoneessa myös lipasto ja hyllyjä.

Kuva 2: Vesikasvillisuuden niittoa lammella. Vene, jossa huomioliiviin pukeutunut mies.

Kuva 3: Rantakasvillisuutta ja rantavetta, jossa vihertäviä sinilevärantuja.

Kuva 4: Kädet pudottamassa mittanauhaa pohjavesimittausputkeen.

Kuva 5: Kartta.

Kuva 6: Metsäinen rantamaisema. Ninni varvikon takana rannalla pohjavesiaseman vierellä valmistautumassa mittaamaan lammen pinnan syvyyttä.

Kuva 7: Ilmakuva uittopadosta joella metsän keskellä.

Kuva 8: Drone hiekalla, takana kivikkoa ja järven ulappa.

Kuva 9: ELY-keskuksen sininen auto koivunoksien takana.

Kuva 10: Turvemaamaisema. Huomiotakkiin pukeutunut henkilö kuvaamassa.

Kuva 11: Hepokönkään vesiputous ja sen alla oleva vesikertymä ja sekä metsämaisemaa.
Hetkiä Ninnin harjoittelun varrelta. Kuvat: Ninni Laukkanen, Kainuun ELY-keskus.

Tällainen sekatyöstä koostuva kesä on ollut enemmän kuin silmiä avaava. Siksi kannustan jokaista opinnoissaan hieman hukassa olevaa hakemaan tämän kaltaiseen harjoitteluun – on arvokasta päästä näkemään monen eri asiantuntijan tehtäviä ja työnkuvaa. Itselleni ainakin tuli yllätyksenä se, kuinka monipuolista porukkaa ja erilaisia taustoja Kainuun ELY:ssä työskentelevillä ihmisillä on! Lisäksi tämä on ainakin avannut silmiäni sille, miten olisin voinut kohdentaa omia opintojani vastaamaan paremmin työelämässä tarvitsemiani tietoja ja taitoja jo aiemmin opintojeni aikana, joten harjoitteluun kannattaa hakea rohkeasti jo keskeneräistenkin opintojen aikana!

Nyt on kuitenkin aika jättää harjoittelupaikka taakseni ja suunnata kohti sitä kuuluisaa työelämää. Tulen aina muistelemaan tätä kesää lämmöllä! Kiitos kaikille teille, jotka teitte minun harjoittelustani näin antoisan! Onneksi minun ei tarvitse sanoa kenellekään vielä hyvästejä, sillä pääsette nauttimaan seurastani vielä vuoden verran lisää. 😉


Kirjoittaja Ninni Laukkanen jatkaa nyt harjoittelunsa jälkeen vesitaloussuunnittelijana Kainuun ELY-keskuksessa.