Uralla Podcast: Työolojen merkitys sote-alan työntekijöiden työssäjaksamiseen ja alan vetovoimaan

Uralla Podcastin viidennessä jaksossa pureudutaan siihen, kuinka työoloja kehittämällä voidaan edistää työelämän laatua sosiaali- ja terveydenhoitoalalla. Juontaja Kristi Loukusa on saanut vieraakseen MediEllenin toimitusjohtaja Marjo Pantin, jonka haaveena oli jo pienenä tulla lääkäriksi. MediEllen syntyi tarpeesta tuoda lääkäripalvelut lähelle maaseutukuntien asukkaita, sillä maaseudulla lääkäreistä on jatkuva pula. Yritys toimii Kainuun alueella ja tarjoaa laadukkaita yksityis- ja yleislääkäripalveluja, laboratorionäytteenottoa, psykoterapiaa, fysioterapiaa, hierontaa, terveys- ja hyvinvointivalmennusta sekä henkilöstövälitystä.

Podcast-mikki, jonka päällä kaarevasti teksti "Uralla Podcast".

Sote-alan ammattilaisten työarki sisältää paljon yllättäviä tilanteita ja kiirettä, mikä vaatii henkilöstöltä valmiutta tilanteisiin sopeutumiseen ja niissä venymiseen. Siksi on tärkeää, että työolosuhteet ovat kunnossa: työvälineet ovat ajan tasalla, tilat sopivia ja työyhteisön ilmapiiri hyvä.
“Systeemin pitää toimia niin, että asiantuntija pystyy keskittymään siihen, missä hän on hyvä”, Pantti painottaa. Kuitenkin esimerkiksi potilastietojärjestelmä ja resurssien puute aiheuttavat usein päänvaivaa.
“Työuupumus tulee pikkuhiljaa ja on usein monen asian summa. Terveydenhuoltoalan henkilökunnan riski tähän työuupumukseen on ehkä korostunut verrattuna muihin ammattialoihin ihan siksi, että me tykkäämme auttaa muita ihmisiä ja vasta viimeisenä itseämme”, Pantti pohtii.

Kuitenkin sote-ala on tällä hetkellä kriisissä: työkuorma on liian suuri, palkka pieni ja alan vetovoima laskussa. Hoitajapula on todellinen, ja sen ratkaiseminen vaatii muun muassa panostusta työolosuhteisiin ja esimiestyöhön.
“Vaaditaan poliittisia päätöksiä, jotta alalle saadaan lisää resursseja”, Pantti toteaa. MediEllenissä pidetään tärkeänä, että asiakkaiden lisäksi viihtyy myös henkilökunta. Yrityksen arvoihin on kirjattu, että työympäristön tulee olla viihtyisä, välineiden asianmukaiset ja henkilökunnan yhteistyön sujuvaa.

Hymyilevä, silmälasipäinen, punahiuksinen Marjo Pantti pukeutuneena lääkärintakkiin ja nojaamassa seinään.
Marjo Pantti painottaa, että hyvät työolosuhteet ja riittävät resurssit ovat edellytys terveydenhuoltoalan ammattilaisten työssäjaksamiselle. Kuva: Niki Strbian.

Korona-aika on ollut terveydenhuoltoalan ammattilaisille todella raskasta aikaa. Vaikka tilanne on nyt tasoittunut, näkyvät sen vaikutukset varmasti myös jatkossa. Pantti on huolissaan esimerkiksi lasten ja nuorten mielenterveydestä. Lisäksi koronan myötä myös terveydenhoitoalalla on tapahtunut digiloikka.
“Yleislääketiedepuolella jopa 80 prosenttia asioista hoituu jo etänä ja yllättävän näppärästi! Tietysti silti on paljon asioita, joita ei voi hoitaa videokontaktin välityksellä. Kyllä se on nykypäivää, että lääkäriin pääsee kotisohvalta”, Pantti valottaa.

Syksyllä 2022 MediEllenistä on tullut osa Pihlajalinna-ketjua.

Kuuntele alta koko jakso, niin kuulet lisää Pantin urapolusta, MediEllenin toiminnasta sekä Pantin ajatuksia yrittäjyydestä, terveydenhuoltoalan johtamisesta ja alan haasteista!


Uralla Podcast, jakso 5: Työolojen merkitys sote-alan työntekijöiden työssäjaksamiseen ja alan vetovoimaan

Tekstivastine: Uralla Podcast, jakso 5 – Työolojen merkitys sote-alan työntekijöiden työssäjaksamiseen ja alan vetovoimaan (ely-keskus.fi)Podcast-mikki, jonka päällä kaarevasti teksti "Uralla Podcast".

Uralla Podcastissa keskustellaan Pohjois-Suomen yritysjohtajien kanssa heidän urapoluistaan ja johtajuudesta sekä sukelletaan astetta syvemmälle työelämän laadun kehittämiseen. Jos johtajuus, hyvinvointi ja oman ammattitaidon sekä yrityksen kehittäminen kiinnostaa, tämä podcast on juuri sinulle! Podcast-sarja on Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusten sekä TE-toimiston tuottama ja TYÖ2030-ohjelman rahoittama. Viidennen jakson juontaa Kristi Loukusa.