Yhteisöllisyydessä on voimaa: PORE-hanke on tuonut Lohtajan, Huuhkajanvaaran ja Ketun kylän asukkaat yhteen

Ensin tuumattiin ja sitten toimittiin.

Kajaanin kaupunki ja PORE – Porukalla parempaan -hanke halusivat selvittää Lohtajan, Huuhkajanvaaran ja Ketun kaupunginosien asukkaiden ajatuksia oman asuinalueensa kehittämisestä. Kaupunki ja PORE kutsuivat asukkaita ja alueen toimijoita tuuminkeihin, joissa yhdessä ideoitiin kaupunginosien viihtyisyyttä ja hyvinvointia lisäävää toimintaa.

Asukkaiden ääniä kuunneltiin ja kertyneistä ideoista äänestettiin parhaimmat eteenpäin vietäväksi. Keväällä 2021 pidetyt tuumingit olivat lähtölaukaus osallistuvan budjetoinnin (OsBu) pilottiin, jossa asukkaat pääsivät osallistumaan Kajaanin kaupungin rahoittaman paikallisen kehittämisprojektin suunnitteluun ja päätöksentekoon. PORE – Porukalla parempaan -hankkeen tavoitteena on vahvistaa Lohtajan-Huuhkajanvaaran-Ketun asuinalueen elinvoimaisuutta sekä asukkaiden hyvinvointia ja toimintakykyä.

Kaksi henkilöä istumassa nuotiopaikan penkeillä Vimpelinlammen rannalla. Lampi kimmeltää aurinjossa ja metsä kohoaa kauniin vihreänä sen takana.
Projektipäällikkö Sanna Heinonen (vas.) esitteli hankkeen toimintaa Kainuun ELY-keskuksen viestijöille loppukesästä ja kierrätti heitä Vimpelinlammella ja Lohtajan nuorisotalolla.
Kuva: Veera Niutanen, Kainuun ELY-keskus.

Vimpelinlammen ja Pieni-Vimpelin kunnostus äänestettiin osallistuvan budjetoinnin kohteeksi. Vimpelinlammen ympäristö on uudistettu täysin: rantaa on kunnostettu, nuotiopaikat ja kota uusittu, ja rantalentopalloverkko pystytetty. Pieni-Vimpeliin on saatu uusi laituri ja nuotiopaikka. Nyt niin viihtyisän rannan avajaisia vietettiin syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna, jolloin paikalla oli runsain joukoin iloista väkeä nauttimassa taikuudesta, musiikista ja yhdessäolosta. Alueen K-kauppiaat lahjoittivat tapahtumaan myös pillimehuja ja makkaraa.

”Yhteistyö PORE-hankkeen kanssa on tuntunut luontevalta, koska hanke toimii tässä meidän alueellamme. Myös kauppamme kolmivuotissyntymäpäivät juhlittiin yhteistyössä hankkeen kanssa ja ehdottomasti aiomme olla jatkossakin mukana yhteisöllisessä toiminnassa. Yhteinen aika esimerkiksi alueen yksinäisten tai vanhusten kanssa voi olla kultaakin kalliimpaa”, Lohtajan K-marketin kauppias Sari Kivioja kertoo. Hankkeen tapahtumissa on päässyt tutustumaan kaupan asiakkaisiin eri tavalla kuin kaupan arjen keskellä, ja lisäksi Kiviojan K-market on lahjoittanut muun muassa hävikkiruokaa jaettavaksi asukkaille.

Joukko ihmisiä katselemassa teltalle, joka on pystytetty Vimpelinlammen rannalle. Taustalla lampi ja metsää.
Vimpelinlammen avajaisissa riitti vilskettä.
Kuva: Sanna Heinonen, PORE-hanke.

Vimpelinlammen ja Pieni-Vimpelin kunnostuksen lisäksi myös muuta hanketoimintaa on suunniteltu asukkaiden toiveiden perusteella. Esimerkiksi joka toinen viikko järjestettävät perjantaipuurot ovat tavoittaneet ihmisiä vauvasta vaariin – kirjaimellisesti, sillä nuorin osallistuja on ollut vain viikkojen ikäinen ja vanhin yli 80-vuotias. Nuorimman osallistujan äiti Tia Ursin on osallistunut puuroperjantaihin aina, kun vain on voinut.

”Puuroille osallistuminen on ollut mukavaa! Etenkin näin äitiysvapaalla on ollut ihanaa päästä ihmisten ilmoille. Ihmiset ovat mukavia ja iloisia, olo on ulkopaikkakuntalaisenakin tervetullut ja puuroperjantai on ollut viikon odotetuin päivä”, hän kertoo.

Puuroperjantaiden lisäksi hankkeessa on toteutettu muun muassa lautapeli-iltoja nuorille sekä vilttikirppis. Kaiken keskiössä on tuikkinut yhteisöllisyys, joka on tuonut valoa asukkaiden arkeen.

”Puuroperjantait ovat olleet henkireikä yksinäisyyden keskellä. Aion jatkaa niissä käymistä myös työelämään palaamisen jälkeen”, Tia toteaa.

Perjantaipuurosta on tullut odotettu osa asukkaiden arkea. Toivottavasti puurolounaat jatkuvat myös hankkeen päättymisen jälkeen! Kuva: PORE-hanke.

Hanke päättyy toukokuun lopussa vuonna 2023, mutta kaikkien toiveena on, että vastaavanlainen toiminta jatkuisi. Etenkään puuroperjantaista ei haluta luopua, vaan tällä hetkellä selvitellään, mistä rahoitus ja toiminnan jatkajat löydettäisiin. Lisäksi asukkaat toivovat, että vaikka nyt osallistuvan budjetoinnin rahoitus kohdistui Vimpelinlammen ja Pieni-Vimpelin kunnostuksiin, ottaisi kaupunki onkeensa myös toiseksi äänestyksessä jääneen Lohtajan torin uudistamisesta asukkaille mieleiseksi.

”Viihtyisällä torilla voisimme jatkaa hienosti alkanutta koko kylän yhteisöllistä toimintaa. Kun aloitimme kauppiaina vuonna 2019 ennen korona-aikaa, niin kaupan tupaantuliaisissa laitettiin torilla jalalla koreasti ja koko perheelle oli ohjelmaa laidasta laitaan. Senkin jälkeen torilla on ollut muita mukavia tapahtumia, kuten Kajaani Street Art Los Lohtaja”, Kivioja muistelee.

Nimensä mukaisesti Porukalla parempaan -hanke on siis tarttunut yhdessä tuumasta toimeen ja tuonut asukkaita yhteen toimintansa äärelle. Jos jokin, niin tämä hanke on herättänyt tavoitteensa henkiin.

”Tällaisille tapahtumille ja kohtaamispaikoille on selkeästi tarvetta etenkin korona-ajan jäljiltä. Toivottavasti yhteiset hetket eivät lopu hankkeen päättymiseen”, itsekin Huuhkajanvaarassa asuva hankkeen projektipäällikkö Sanna Heinonen Kajaanin ammattikorkeakoulusta toivoo.

Vimpelinlammen uudenkarhea kota kohoaa lammen rannalla. Vesi kimmeltää auringossa ja metsä on kauniin vihreä.
PORE-hanke jättää jälkeensä konkreettisen perinnön muun muassa Vimpelinlammen uudistuksen myötä. Aiemmin ränsistyneellä rannalla kelpaa nyt viettää aikaa ja paistaa vaikka makkaraa!
Kuva: Veera Niutanen, Kainuun ELY-keskus.

PORE – Porukalla parempaan -hanke on saanut rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta (ESR) yhteensä 435 036 euroa. Hankkeen päätoteuttaja on Kajaanin ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina ovat Kajaanin kaupunki sekä Diakonia-ammattikorkeakoulu.

PORE-hankkeen tavoitteena on vahvistaa Kajaanin Lohtaja-Huuhkajanvaara-Kettu asuinalueen elinvoimaisuutta ja asukkaiden hyvinvointia ja toimintakykyä. Kohderyhmänä on alueen työttömät ja työvoiman ulkopuolella oleva työikäinen väestö, erityisesti nuoret. Hankkeen päätarkoitus on osallistaa asukkaita ideoimaan ja kehittämään hyvinvointia edistäviä tuotteita ja palveluja omien tarpeidensa mukaisesti. Hankkeen toimintakulttuuriin kuuluu yhdistää niin asuinalueen asukkaat ja alueilla toimivan kolmannen sektorin sekä julkisen ja yksityisen sektorin voimavarat alueen kehittämisen hyväksi. Hanke aloitti 1.11.2020 ja päättyy 31.5.2023.Kirjoittaja Veera Niutanen on viestintäasiantuntija Kainuun ELY-keskuksessa.

Kirjoittaja Anne Keronen on viestintäasiantuntija Kainuun ELY-keskuksessa.