”Ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa” – vai meneekö se sittenkään niin?

Ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Tuon vanhan suomalaisen sananlaskun lienemme jokainen kuulleet ja se vaikuttaa ajattelutapaamme edelleen. Mutta jos kanadalaissyntyistä ja sittemmin suomalaistunutta yrittäjää ja businessantropologi André Noël Chakeria on uskominen, siitä pitäisi päästä irti – ainakin jos haluamme menestyä.

”Ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa -lähestymistapa on passé! Suomalaiset haluavat pelata varman päälle sen sijaan, että ottaisivat riskejä. Joskus olisi hyvästä hyväksyä epäonnistuminenkin, yrityksen ja erehdyksen kautta tulee menestys”, painotti Chaker puheessaan reilulle satapäiselle yleisölle Kainuusta maailmalle –tapahtumassa Kajaanin ammattikorkeakoululla Kajaanissa 27.2.2019.  

Pitkään suomalaista työelämää seurannut kirjailija André Noël Chaker korosti riskinottamisen lisäksi myös yhteistyön ja verkostojen merkitystä mutta myös kilpailijoista erottumista.

”Kansainvälisessä kaupassa paljon tärkeämpää kuin olla täydellinen, on olla poikkeuksellinen. Erottuaksesi massasta sinun täytyy olla erilainen ja haluttu. Ja sama pätee ylipäätään menestykseen ja oman tien viitoittamiseen elämässä. Tärkeintä on löytää se oma juttu, jonka avulla erottua muista positiivisella tavalla”, totesi Chaker viitaten varsinkin yleisön nuoremman väen suuntaan.

André Noël Chaker

Team Finland in Kainuu –alueverkoston järjestämä tilaisuus tarjosi kansainvälistymisvaiheessa ponnisteleville yrittäjille ja yritysten ystäville myös muita rahanarvoisia vinkkejä. Oululainen AA-Ventures Oy:n Aki Aunola avasi tarinansa kansainvälistä kauppaa tekevänä perunakauppiaana. Punaiset hanskat ja neljä lammasta on äärimmäisen hauska mutta aito tarina siitä, miten kv-markkinoilla voi tulla helposti huijatuksi ja miten kulttuurintuntemuksella sekä kielitaidolla on tärkeä merkitys. Johtajuus on loppujen lopuksi yrityksessä kaiken a ja o ja nämä opit jäivät varmasti yleisölle hyvin mieleen. Oppinsa hän kiteytti kansainvälistyjän kymmenen kohdan muistilistaksi.

Paneelikeskustelussa pureuduttiin kansainvälistymisen suurimpiin esteisiin, joista esiin nousivat muun muassa myynti- ja markkinointiosaamisen puute sekä liian pienet resurssit. Myös segmentoinnin merkitystä korostettiin.

”Onneksi näiden haasteiden kanssa yrittäjän ei tarvitse olla yksin. Meillä on Team Finland –verkostossa valtavasti palveluja tarjolla, joilla omiin resursseihin saa vipuvoimaa”, painotti ulkoministeriön vientisuurlähettiläs Juha Markkanen.

Panelistit olivat kaikki yhtä mieltä siitä, että Kainuussa on paljon loistavia ideoita ja tuotteita, joilla olisi valtavasti potentiaalia ja kysyntää globaaleilla markkinoilla. Esiin nostettiin myös esimerkkejä, joissa kansainvälistymisessä on upeasti onnistuttu.

”Superpark, Symbicon, CSE Entertainment, Critical Force ja Vuokatti”, luettelivat panelistit muutamia yritysesimerkkejä mainitakseen.

Paneelikeskustelussa (vas.) Olli Kokkonen, Kainuun OP, Juha Markkanen, UM, Kari Komulainen, Business Finland ja Elina Tervonen, Vumos Oy.

Iltapäivän viimeinen puolitoistatuntinen oli omistettu verkostoitumiselle ja Team Finland in Kainuu –verkoston palveluihin tutustumiselle. Lyhyissä tietoiskuissa vierailijat saivat myös katsauksen Kiinan markkinoihin ja sen sisältämiin mahdollisuuksiin, ulkoministeriön tarjoamiin palveluihin sekä pohjoismaisen ympäristörahasto NEFCOn rahoitusinstrumentteihin.

  • Päivän aineistot ovat ladattavissa tästä linkistä.

TEAM FINLAND IN KAINUU

Julkisrahoitteisilta toimijoilta löytyy yrityksen kansainvälistymispolun viitoittamiseen monenlaista tukea. Tähän haasteeseen vastaa Team Finland –verkosto sekä maakuntien Team Finland tiimit. Tehtävämme on edistää yritysten kasvua ja kansainvälistymistä sekä toimia linkkinä eri toimijoiden ja palvelujen välillä, jotta apu näyttäytyisi yrityksen näkökulmasta mahdollisimman saumattomana kokonaisuutena.

Tavoitteenamme on, että yrityksen ei tarvitse tuntea eri organisaatioiden palvelutarjontaa saadakseen tilanteeseensa parhaiten soveltuvaa rahoitusta ja asiantuntijapalvelua. Kun pallo on heitetty TF-verkostolle, sitä syötellään eteenpäin, tulipa ensimmäinen syöttö mistä suunnasta tahansa tai kenelle verkoston toimijalle hyvänsä.

Palveluiden tunnettuutta lisäämme tekemällä yhteistyötä elinkeinoelämän, järjestöjen, kuntien, oppilaitosten ja kehitysyhtiöiden kanssa. Järjestämme myös erilaisia kasvuun ja kansainvälistymiseen liittyviä infotilaisuuksia ja yritysten verkostoitumistapahtumia.
Ota rohkeasti yhteyttä niin kerromme lisää!

Lisätietoja: Team Finland

undefined

Kirjoittaja Mari Möttönen työskentelee Team Finland Kasvu ja kansainvälistymiskoordinaattorina Kainuun ELY-keskuksessa.