Kainuun ennakointihankkeelta eväitä alueen ennakointityöhön

Kainuussa on työvoimapula useilla toimialoilla ja muuttuneet osaamistarpeet ovat lisänneet haasteita löytää riittävästi osaavia tekijöitä. Kainuun ELY-keskuksen ennakointihanke lähti ratkomaan kohtaantohaasteita kartoittamalla muuttuneita osaamis- ja työvoimatarpeita sekä vahvistamaan alueen toimijoiden ennakointiosaamista, sillä ennakointitiedon hyödyntäminen ja ennakointiosaamisen vahvistaminen ovat keskeisiä tekijöitä kohtaannon parantamisessa. Hankkeen tavoitteena oli kehittää alueellinen ennakoinnin toimintamalli ja edistää ennakointitoimijoiden välistä yhteistyötä.

Hankkeen matka kohti ennakoivaa Kainuuta

Kainuussa järjestettiin kaksi ennakointikoulutusta, joiden sisällöstä ja käytännön toteutuksesta vastasi Tulevaisuuden tutkimuskeskus. Suuren suosion saaneissa koulutuksissa paneuduttiin ennakointiin käsitteenä ja käytännön työkaluna tulevaisuuteen varautumisessa. 

Osaamis- ja työvoimatarpeita selvitettiiin FCG:n asiantuntemusta hyödyntäen, toteuttamalla osaamis-, työvoimatarve- ja eläköitymiskartoitus koko Kainuun alueella. Tavoitteena oli hahmottaa seuraavan 5–10 vuoden aikana toimialojen ja kuntien työvoimatarpeiden kehitystä sekä työvoiman osaamisen kehittämistarpeita Kainuussa.

Kartoitus toteutettiin monialaisen tilastotiedon koostamisen lisäksi työnantajille suunnatulla kyselyllä ja kaksipäiväisellä foorumilla, jossa käsiteltiin oppilaitos- ja yritysnäkökulmasta osaamis- ja työvoimatarpeiden nykytilaa ja näkymiä. Kainuussa työikäisen väestön määrä on vähentynyt merkittävästi. Työntekijäpula on todellinen haaste, sillä se hidastaa yritysten investointi– ja kehityssuunnitelmia. Useilla toimialoilla tunnistetaan yhteisiä muuttuneita osaamistarpeita, muun muassa digitalisaation ja vihreän siirtymän osalta. 

Tulevaisuuden Kainuu

Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen asiantuntijoiden ohjaamissa tulevaisuustyöpajoissa keskityttiin toimialakohtaisten näkymien ja muuttuneen toimintaympäristön vaikutuksiin. Yhdeksän eri toimialatilaisuutta synnyttivät mielenkiintoista keskustelua ja rohkaisivat osallistujia luomaan erilaisia tulevaisuuskuvia.

Kuvassa näkyy ryhmä ihmisiä himmeästi valaistussa kokoushuoneessa. Huoneessa on suuri näyttö yhdellä seinällä ja pitkä pöytä tuoleineen. Ihmiset istuvat pöydän ympärillä ja vaikuttavat olevan esityksen tai keskustelun parissa.
Työpajoissa pienryhmät muodostivat tulevaisuuskuvia. Kuva: Taina Leinonen.

Kevätauringon paistaessa järjestettiin kaikille avoin skenaariotyöpaja, jossa hyödynnettiin tulevaisuustyöpajoista saatuja oivalluksia. Työpajassa tulevaisuuden tutkimuksen asiantuntijat aloittivat Kainuun skenaarioiden luonnostelun.

Tilaisuuksien lisäksi kainuulaisia otettiin mukaan skenaariotyöhön verkkokyselyn avulla, jossa kysyttiin mielipiteitä skenaarioiden toivottavuuksista ja todennäköisyyksistä. Paikallismedioiden ja sosiaalisen median kanavien kautta jaettuun kyselyyn vastasi peräti 140 kainuulaista.   

Kuvassa on ryhmä ihmisiä ravintolassa tai kahvilassa. Etualalla seisova henkilö on fläppitaulun vieressä ja keskustelee ihmisten kanssa. Kuvan ihmiset istuvat pöydissä ja näyttävät kuuntelevan esitystä.
Kuvan ihmiset istuvat pöydissä ja näyttävät keskustelevan.
Skenaariotyöpaja Hotelli Vuokatissa huhtikuussa 2023. Kuva: Taina Leinonen.

Skenaariotyö integroitiin osaksi hankkeessa laadittua ennakoinnin toimintamallia, minkä tavoitteena on saada erityisesti Kainuun kärkitoimialat osallistumaan ennakointitoimintaan entistä tiiviimmin. Skenaarioiden avulla toimialat voivat tarkastella strategioitaan ja mahdollisia tulevaisuuskuvia omista näkökulmistaan myös hankkeen päättymisen jälkeen. Ennakointihankkeen tuottamien ennakointimallin ja puiteskenaarioiden toivotaan palvelevan kainuulaisten yritysten ja sidosryhmien ennakointitoimintaa tulevina vuosina.  

Kuvassa on neljä kuvitusta, joissa on suomenkielistä tekstiä. Kuvitukset ovat sarjakuvamaisia. Ylävasemmalla on kuva perheestä sekä vesivoimala, tuulimylly, lentokone ja hehkulamppu. Yläoikealla on kaupunkimaisema rakennuksineen ja junineen. Alavasemmalla on rakennustyömaa työkaluineen ja koneineen. Alaoikealla on toriaukio, jonka laidalla rakennuksia mm. kauppa, jonka kyltissä lukee “suljettu". Kuvatekstit ovat “Kotoisessa kuplassa”, “Parempi kuin Piilaakso”, “Tutuilla teillä” ja “Kituva Kotiseutu”.
Kainuun puiteskenaariot. Kuva: Jonna Hänninen.

Onnistuessaan toimiva ennakointityö vaatii aktiivista vuoropuhelua ja moninaisia näkökulmia, ajatusten herättelyä ja muuttuviin osaamistarpeisiin varautumista. Toivomme, että hankkeen lopputilaisuutena ja ennakointiteeman keskustelutilaisuutena toteutettu Ennakoiva Kainuu –foorumi saisi jatkoa ja se järjestettäisiin jatkossakin vuosittain.

Ennakointihanke päättyi, mutta ennakointityön merkitys ja tarve korostuu entisestään muuttuvassa yhteiskunnassa. Olemme kulkeneet upean ja mieleenpainuvan matkan. Lukuisia tilaisuuksia, satoja kohtaamisia ja mielenkiintoisia keskusteluita. Hankkeen toiminta herätti kiinnostusta laajasti myös maakuntarajojen ulkopuolella, mikä vahvisti ennakointityön ja hankkeen toteutuksen merkityksellisyyttä entisestään.  

Haluamme esittää lämpimän kiitoksemme kaikille hankkeeseen suoraan tai välillisesti osallistuneille sekä Kainuussa että maakuntarajojen ulkopuolella. Suuri kiitos myös asiantuntijoille, jotka tekivät tämän matkan mahdolliseksi. 

Lue lisää ennakoinnin toimintamallista, puiteskenaarioista ja ohjeista käytännön ennakointityöhön: Ennakointi – Kuiskintaa Kainuusta (kainuunliitto.fi)


Kuvassa on henkilön muotokuva. Henkilöllä on yllään musta yläosa ja hopeinen kaulakoru. Hiukset vaaleat ja puolipitkät. Tausta on yksivärinen vaaleanharmaa.

Kirjoittaja Taina Leinonen on johtava asiantuntija Kainuun ELY-keskuksen Yritys- ja työvoimapalvelut -yksikössä. Leinonen oli Tulevaisuuden taidot – Kainuu ennakoi -hankkeen projektipäällikkö.

Kuvassa on henkilön muotokuva. Henkilöllä on pitkät vaaleanruskeat  hiukset avoimena olkapäille. Hänellä on yllään musta paita. Tausta on vaalea.

Kirjoittaja Jonna Hänninen oli Tulevaisuuden taidot – Kainuu ennakoi -hankkeen projektisuunnittelija.


Tulevaisuuden taidot – Kainuu ennakoi -hanke on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama ja kuului Kestävää kasvua ja työtä -rakennerahasto-ohjelman toimintalinjaan. Hanke aloitti toimintansa 3.1.2022 ja päättyi 31.10.2023. Hankkeen hallinnoija oli Kainuun ELY-keskus.